WAT KAN STEMWERK VOOR JOU BETEKENEN

Stemwerk biedt – door individueel werk of in combinatie van individueel werk en groepsoefeningen –  een reis door beweging, geluid, massage en luisteren. Stemwerk schenkt ons de mogelijkheid om los te komen van onze culturele gewoonten, routines en patronen zodat we ons bestaan, onze behoeften, onze eigen perceptie en onze persoonlijke relatie met ruimte en tijd opnieuw vorm kunnen geven. Zo kunnen we bepaalde aspecten van onszelf, verstopt in stilte of verborgen door de ‘geluiden’ om ons heen, opnieuw geboren laten worden.

Stemwerk biedt maatwerk: iedere stem is verschillend, elke persoon is uniek.

Het is een waardevol instrument voor zangers, acteurs, dansers en verhalen- vertellers, en voor een ieder die zijn sensitiviteit, perceptie en contact verder wil ontwikkelen. We leren om onze stem beter te gebruiken, ons lichaam vloeiend en moeiteloos te bewegen en alle overbodige controle los te laten.

Het is een fantastisch communicatiemiddel binnen een groep om het luisteren, voelen, ondersteunen en samen creëren tot een plezier te maken.

Stemwerk is ook een gereedschap voor therapie, als onder therapie niet wordt verstaan mensen ‘normaal’ te laten zijn, maar om ieder van ons zichzelf te laten zijn.

Het is een fascinerend gereedschap voor een therapeut. Het ontwikkelt empathie en sympathie, intuïtie en intensieve perceptie. Het stimuleert de creativiteit en beschermt de therapeut voor de emoties van de cliënt.

WAT HOUDT STEMWERK IN

‘Stemwerk’ (of primitive voice) is een compleet nieuwe manier om de relatie tussen de stem, het lichaam en de ‘magie’ in de akoestiek te benaderen. Het is een intensieve ontmoeting tussen neurologie, morfologie en psychologie. Intensief onderzoek werd verricht om te begrijpen hoe onze stemmen zijn ontwikkeld, hoe ze onze beperkingen tot uitdrukking kunnen brengen en hoe we ons dubbele instrument – de stem en het lichaam – kunnen herontdekken.

Stemwerk ontwikkelde meer dan twintig verschillende instrumenten om mee te werken, onder meer:

 • Structuur van de stem versus structuur van het lichaam

 • De kunst van het luisteren

 • Nemen en worden genomen, geven en ontvangen

 • Ondersteuning nemen

 • In beweging komen, opnieuw nomade worden

Stemwerk introduceerde negen compleet nieuwe theorieën met betrekking tot morfologie, psychologie en de kunst van het zingen, onder meer:

 • De theorie van hoeken (de verbinding tussen het vocale systeem, de polsen en de enkels)
 • Verticale en horizontale stemmen
 • Het belang van de rug in het voortbrengen van geluid (het concept van ondersteuning)
 • Neurologische verbindingen tussen mond en handen
 • Luisteren als eerste stap naar een leven in ruimte en tijd

Stemwerk verzamelde en ontwikkelde de afgelopen dertig jaar meer dan 250 verschillende oefeningen, die onze stemmen kunnen uitnodigen om ons lichaam weer te bewonen, zoals onder meer:

 • Dans van de arm en vocale improvisatie
 • Zingen door het lichaam van de ander
 • Transformatie van ons lichaam via de echo van onze stem
 • Het in beweging brengen van de stem, het lichaam en de emoties
 • Het laten horen van stemmen gebaseerd op de inademing

KORTE GESCHIEDENIS STEMWERK

In 1980 is de fascinatie voor de menselijke stem geboren. De basis van de werkwijze van Jean-René Toussaint ligt in Frankrijk, zijn geboorteland, waar hij jarenlang met dove kinderen werkte en onderzoek verrichtte in samenwerking met artsen, psychologen, logopodisten en dove volwassenen.
In 1989 startte Jean-René Toussaint onder de naam Stemwerk zijn werk rondom de stem in Nederland.
In 1991 richtte hij Stichting Rondom Stemwerk op en werd de Stemwerk Studio in Rotterdam geopend.
In 1998 zag TheaterWest, een kleinschalig podium voor muziek en vocalisten, het licht.
In 2000 startte Stemwerk met de Zomerworkshops in Cappadocië te Turkije.
Sinds 2002 organiseert Stemwerk workshops en masterclasses in de Verenigde Staten, Engeland, Italië, Turkije, Duitsland, Noorwegen, Frankrijk en België.
In 2008 presenteerde Jean-René Toussaint de theatervoorstelling rondom de primitieve stem: ‘ John, the last alchemist ‘ (coproductie met Swarthmore College, PA, VS).
In 2016 bestaat Stemwerk 25 jaar !

Maak de stap:
wordt gehoord…